Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α
Συνάντηση με τη νέα Διοίκηση του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος
Προς : Μέλη Σωματείου Δημοτικών
                  Υπαλλήλων Αρτέμιδος
Συνάδελφοι,
       Μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη νέα Διοίκηση του Δήμου
Σπάτων – Αρτέμιδος στα πλαίσια μιας πρώτης γνωριμίας αλλά και συζήτησης των προβλημάτων που υπάρχουν και πιθανών δημιουργηθούν με τη συνένωση των δύο Δήμων.
       Στη συνάντηση, από πλευράς Διοίκησης, παρευρέθηκαν, ο νέος Δήμαρχος κος Χρήστος Μάρκου και οι Σύμβουλοι, κος Χρήστος Σερέτης, κος Πέτρος Πουλάκης και κος Θανάσης Μαργέτης.
       Ξεκινώντας τη συζήτηση, η νέα Διοίκηση ζήτησε συνεχή και στενή συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους και συλλογική προσπάθεια, για να καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που θα φέρει η συνένωση των δύο Δήμων, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Κοινή θέση εξέφρασαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα τα λόγια να γίνουν πράξεις και να μη μείνουν λόγια. Επίσης τονίστηκε ότι, η προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων είναι δεδομένη, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Σκοπός μας ήταν, είναι και θα είναι, η καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη και η διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών μας.
      Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στο Δήμο Αρτέμιδος λόγω του χρέους στην Ε.Υ.Δ.Α.Π., την επιτακτική ανάγκη είσπραξης των οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και την οργάνωση του τμήματος Εσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας.
      Η νέα Διοίκηση, δια στόματος του Δημάρχου κου Χρήστου Μάρκου, τόνισε ότι όντως υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και στους δύο Δήμους. Για το θέμα της Ε.Υ.Δ.Α.Π. ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες οι οποίες θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της προηγούμενης Διοίκησης, η οποία αποδείχτηκε ασύμφορη και δυσβάσταχτη για το Δήμο, ενώ πρόσθεσε ότι κατόπιν κάποιας ουσιαστικής οικονομοτεχνικής μελέτης θα ερευνήσουν αν το δίκτυο συμφέρει να παραδοθεί στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. ή όχι. Στο θέμα των εσόδων δήλωσε ότι, απαιτείται καλύτερη οργάνωση και συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιακών παραγόντων και Διοίκησης, για την άμεση είσπραξη τόσο των παλαιών οφειλών όσο και των νέων που θα προκύψουν. Δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «παράβλεψη» χρεών προς το Δήμο, από όπου κι αν προέρχονται, για «πολιτικούς», «πελατειακούς» ή «ρουσφετολογικούς» λόγους ενώ το ίδιο καθεστώς θα εφαρμόσουν και στους εργαζόμενους τηρώντας μια αξιοκρατική στάση και αξιολογώντας τον καθένα ξεχωριστά, χωρίς να καταστρατηγείται η ιεραρχία και η δομή των Υπηρεσιών.    
       Ένα επόμενο θέμα που έθεσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας ήταν και οι απαραίτητες υποδομές που πρέπει να υπάρξουν και μάλιστα σύντομα, στο Δήμο έδρα που είναι τα Σπάτα, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν και να προσφέρουν οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν, όπως π.χ. υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας. Είναι άσκοπο και αντιπαραγωγικό να γίνει μεταφορά εργαζομένων χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες εργασίας, η οργάνωση των γραφείων και του χώρου για την εγκατάστασή τους. Τέθηκε επίσης για πολλοστή φορά η ανάγκη ανέγερσης ενός σύγχρονου, ευρύχωρου και λειτουργικού Δημαρχιακού Μεγάρου, όπως αρμόζει στους Πολίτες των Δύο Πόλεων, στους εργαζόμενους αλλά και στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
       Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης του απαραίτητου χώρου για την άμεση εγκατάσταση τουλάχιστον της Οικονομικής Υπηρεσίας που είναι απαραίτητο να λειτουργήσει άμεσα ως ενιαία. Δήλωσε επίσης ότι στις σκέψεις της νέας Διοίκησης είναι να εγκατασταθεί η νέα Τεχνική Υπηρεσία στο γυάλινο κτίριο στην Αρτέμιδα και για αυτό το λόγο προχωρούν σε κάποιες εργασίες ανακαίνισης και τροποποίησης του χώρου. Όσο αφορά την ανέγερση νέου Δημαρχείου, είναι κάτι το οποίο το σκέφτονται αρκετά σοβαρά και επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό. Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος στα Σπάτα, που ανήκει στο Δήμο και έχει χαρακτηριστεί χώρος Δημαρχείου.
      Στη συνέχεια της συζήτησης τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου έθεσαν την ανάγκη ορισμού Υπηρεσιακών παραγόντων (Προϊστάμενοι τμημάτων και Διευθύνσεων), την ανάγκη σύστασης και ψήφισης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και την ενοποίηση των Νομικών Προσώπων σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
      Όσο αφορά τους Προϊστάμενους και Διευθυντές, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι, θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τις κρίσεις των νέων που θα γίνουν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Για το νέο Ο.Ε.Υ. ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι περιμένει προτάσεις από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες και τα δύο Σωματεία και το πιο πιθανό είναι να συσταθεί μια επιτροπή από τους παραπάνω, για το λόγο αυτό. Για την αναγκαία ενοποίηση των Νομικών Προσώπων δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν θα υπάρξουν δύο ή ένα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ή μη μιας νέας Δημοτικής Επιχείρησης. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει παρθεί σχετική απόφαση. Σημείωσε επίσης ότι η μέχρι στιγμής εικόνα που έχει σχηματίσει η νέα Διοίκηση είναι ότι τα Νομικά Πρόσωπα και οι Υπηρεσίες του Δήμου Αρτέμιδος είναι πιο οργανωμένες σε πολλούς τομείς από τα αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα και Υπηρεσίες του Δήμου Σπάτων.
       Οι υπάρχουσες συνθήκες εργασίας και ειδικά οι κτιριακές υποδομές στο Δήμο Αρτέμιδος, ήταν το επόμενο θέμα που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας. Εφόσον λοιπόν θα παραμείνουν εργαζόμενοι και μάλιστα αρκετοί στα υπάρχοντα, προς το παρών, κτίρια είναι απαραίτητο να βελτιωθούν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Τα κτίρια στη σημερινή τους μορφή είναι ακατάλληλα για να στεγάσουν Δημόσιες Υπηρεσίες. Απαιτείται ριζική και ουσιαστική αναπαλαίωση και ανακαίνιση. Σε αυτό το θέμα, το Διοικητικό μας Συμβούλιο δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υποχωρήσει και θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο, τουλάχιστον, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικό και απλό παράδειγμα, οι καυστήρες πετρελαίου για τη θέρμανση των δύο κτιρίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας και διορθώθηκαν με προσωπική οικονομική επιβάρυνση του κου Χρήστου Σερέτη.
      Η απάντηση ήταν ότι, το γνωρίζουν και πρόκειται να παρέμβουν ουσιαστικά για την βελτίωση αυτών των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Ο τρόπος που θα γίνει θα αποφασιστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ίσως και σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, Ο.Τ.Ε. Ακίνητα Α.Ε.
      Τέλος, ο Δήμαρχος κος Χρήστος Μάρκου, ζήτησε πίστωση χρόνου θέτοντας ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με τη συνένωση και κατόπιν την επίλυση όλων των υπολοίπων. Δήλωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας θα έχει λόγο σε όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις Υπηρεσίες του νέου Δήμου.

Συνάδελφοι,
     Υπάρχει, όπως υπήρχε πάντα, καλή διάθεση για συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή με στόχο την λύση των προβλημάτων μας και την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών. Υπάρχει, όπως υπήρχε πάντα, καλή διάθεση για την πίστωση χρόνου που ζήτησε η νέα Διοίκηση. Υπάρχει, όμως, όπως υπήρχε πάντα και αγωνιστική διάθεση αν και εφόσον όλα τα παραπάνω αποδειχτούν λόγια του «αέρα». Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και μας δίνεται μοναδική ευκαιρία με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε.
      Χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, συνεργασία και ενότητα μεταξύ μας για το σκοπό αυτό. Χρειαζόμαστε τη στήριξη αλλά και τις προτάσεις σας για να το καταφέρουμε. Θέλουμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας που παρευρέθηκαν στη συνάντηση που ζητήσαμε, για πληρέστερη ενημέρωση. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε και να καταφέρουμε πολλά.
     Σας ενημερώνουμε ότι, όλες οι ανακοινώσεις, ενημερωτικά δελτία και δελτία τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και φυσικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, αναρτώνται στο διαδίκτυο από τη σελίδα http://sdyartemidos.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου