Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Θέματα των Πράξεων Εφαρμογής

Καλησπέρα,
Oνομάζομαι Νικόλαος Πασχαλινός,
είμαι πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και από το 2001.
Ανήκω στο μόνιμο προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης.
Ως πτυχιούχος ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού τομέα με γνώσεις και πείρα σε θέματα πολεοδόμησης και χωροταξίας (και όχι μόνο) καλούμαι
να επικεντρώσω, με απλά λόγια την προσοχή σας, στα θέματα των πράξεων εφαρμογής, όπως ο ενωτικός συνδυασμός μας της Νέα Πόλης Σπάτων – Αρτέμιδος με επικεφαλή τον έμπειρο πολιτικό μηχανικό Χρήστο Μάρκου του Αντωνίου, τα ιεραρχεί και τα προτάσσει και φυσικά θα ολοκληρώσει.

Γενικά οι πράξεις εφαρμογής είναι ένα θέμα τόμων ολόκληρων και όχι ενός λεπτού…
Επιγραμματικά, όμως, και με απλά λόγια σχετικά με τη διαδικασία έχουμε και λέμε:
  • Κατά την διαδικασία της πολεοδόμησης μιας περιοχής, αρχικά έχουμε την κινηματογράφηση δηλαδή την αποτύπωση επί χάρτου της υφιστάμενης κατάστασης.
  • Στο δεύτερο στάδιο έχουμε την Πολεοδομική μελέτη (Ο.Τ - χρήσεις γης- όροι δόμησης) που ολοκληρώνεται με την Ένταξη της περιοχής με ανάλογη δημοσίευση σε ΦΕΚ (δηλαδή φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης)
  • Στη συνέχεια περνάμε στο τρίτο στάδιο όπου έχουμε την τελική Κινηματογράφηση (δηλαδή αποτύπωση της τρέχουσας και συγχρόνως πραγματικής κατάστασης της περιοχής) με Υψομετρική μελέτη των οδών και με κορύφωση την ίδια την Πράξη Εφαρμογής με τις εισφορές (γη και χρήμα), τις τακτοποιήσεις, τις αποζημιώσεις, τη διαμόρφωση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων κλπ. όπου μπορούν να εκτελεστούν νόμιμα οι απαραίτητες αναπλάσεις και κατασκευές κοινωφελών κτιρίων όπως (Σχολεία, Ιατρεία, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΕΠ, παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, πολιτισμού και ούτω κάθε εξής…).
Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η αυθαιρεσία, δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης και συντήρησης των υπαρχόντων κατασκευών, ανοίγει ο δρόμος για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος τοπικά αλλά και υπερτοπικά, ενώ ο Δήμος πλέον μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει την χρηματοδότηση και την εκτέλεση έργων από τα Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα. Δηλαδή μιλάμε για πλήρη ανάπτυξη σύμφωνα με αυτά που αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας.
Αυτό όμως προϋποθέτει επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις των σχεδίων και των αντιστοίχων πινάκων την οποία ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων, η εκδίκαση τους και η τελική ανάρτηση που επισημοποιείται με την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής από τον Νομάρχη και πλέον από τον Περιφερειάρχη.

Στα Σπάτα υπάρχουν έξι (6) περιοχές για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολεοδομικές μελέτες τους. Αυτές είναι:
  • Λάκιζα – Προκαλήσι (6-7), 
  • Τζιώτη – Αγ. Παρασκευή (1), 
  • Μπούρας (5), 
  • Επέκταση Μυκηναϊκών Τάφων (1-4), 
  • Πολεοδομικό Κέντρο (εκατέρωθεν Λεωφόρου Σπάτων), 
  • Τμήμα του Αθλητικού Κέντρου. 

Αμέσως μετά την υπογραφή των μελετών θα αρχίσουν οι Πράξεις Εφαρμογής όπως προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις ανάθεσης.
Στην Αρτέμιδα όπως έχουμε ήδη διεκδικήσει μέσα από το σύλλογο μηχανικών (όπου είμαι πρόεδρός του) και έχουμε ήδη δρομολογήσει με επαφές και έγγραφα με τους αρμόδιους φορείς θα κυρώσουμε άμεσα τις Πράξεις Εφαρμογής των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 2, 4 και 6! Θα επαναπροσδιορίσουμε το καθεστώς ανάθεσης των μελετών για τις υπόλοιπες Πολεοδομικές Ενότητες προτάσσοντας το συμφέρον του Δήμου αφού από το 1987 έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουμε ξανά τις αναρτήσεις προκειμένου να κυρωθούν και αυτές στο άμεσο μέλλον.
Έχουμε τη δυνατότητα γιατί είμαστε γνώστες του αντικειμένου να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια και δεσμευόμαστε στο όνομα της Ενότητας της «Νέας Πόλης» Σπάτων Αρτέμιδος να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και να βγάλουμε ασπροπρόσωπο τον φίλο πολιτικό μηχανικό και πλέον Δήμαρχο Χρήστο Μάρκου.

ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου