Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, με τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου,
με την ευκολότερη πρόσβαση λόγω της Αττικής Οδού, έχουν αλλάξει ριζικά τις συνθήκες οικιστικής ανάπτυξης που επικρατούσαν τη δεκαετία του 80.
Τώρα με τη συνένωση Σπάτων - Αρτέμιδος στο πλαίσιο του νέου Δήμου είναι επιτακτική ανάγκη ενός Νέου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του Ενιαίου Δήμου.
Θα αναθέσουμε μελέτη σύνταξης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), λαμβάνοντας υπόψη το Γ.Π.Σ. Σπάτων. Μετά την έγκριση του Γ.Π.Σ. ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές:

1. Η Αρτέμιδα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς από περιοχή παραθεριστικής κατοικίας σε πόλη μόνιμης κατοικίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν ξεπεράσει ήδη τις 30.000. Είναι απαραίτητη λοιπόν η τροποποίηση των χρήσεων γης, ώστε να συνδέεται ο παραθεριστικός χαρακτήρας της πόλης με τις ανάγκες για μόνιμη κατοικία. Θα αναθέσουμε μελέτη που θα προβλέπει επέκταση του σημερινού κέντρου προς την 6η Πολεοδομική Ενότητα και τη δημιουργία μικρότερων κέντρων πόλης ανά Πολεοδομική Ενότητα, χωρίς αύξηση των συντελεστών δόμησης. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθούν χρήσεις απαραίτητες στην πόλη όπως γραφεία, καταστήματα, αρτοποιεία, εστιατόρια, χώροι για σχολεία, κλπ.
2. Θα δρομολογήσουμε την ένταξη στο σχέδιο των δομημένων εκτός σχεδίου περιοχών του Ενιαίου Δήμου, αναθέτοντας μελέτες επέκτασης του σχεδίου σε τμήματα του Δήμου, όπου ήδη υπάρχουν διαμορφωμένοι οικισμοί, με εξαίρεση τις δασικές περιοχές, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ρέματα. Έτσι θα περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό την αυθαίρετη δόμηση, θα απαλλάξουμε μεγάλο αριθμό κατοίκων από το βάρος των προστίμων και το φόβο της κατεδάφισης, δημιουργώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι' αυτούς που σήμερα υποφέρουν από την έλλειψη δικτύων κοινής ωφέλειας (φως, νερό, κλπ), καθώς και άλλων βασικών υποδομών (δρόμων, κοινόχρηστων χώρων, κλπ). Συγχρόνως με τις εισφορές σε γη θα εξασφαλιστούν χώροι για τις ανάγκες σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, χώρους στάθμευσης και λοιπές κοινό-χρήστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Στην Αρτέμιδα αυτές οι περιοχές είναι :

O Πράσινος Λόφος και όλοι οι υπόλοιποι μικροοικι-σμοί περιμετρικά των ορίων του Σχεδίου από την Βραυρώνα έως την οδό Αρίωνος.

Στα Σπάτα είναι οι οικισμοί:

Αγία Κυριακή, Βένια, Νεάπολη (Μπόσκιζα, Αι Γιάν-νης, Κιάφα), Κηπούπολη (Πύριζα), Βουνούπολη ('Ετος - Πλατύ χωράφι).


Με το Γ.Π.Σ. θα καθορίζονται περιοχές για Τουριστική χρήση και Αναψυχή. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να α-ναβαθμιστεί ο τουριστικός ρόλος της πόλης.

Γιώργος Γκινοσάτης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου